Naar hoofdinhoud Naar footer

Begeleiders in Beeld vergroot emotionele intelligentie van begeleiders

De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs Begeleiders in Beeld her-erkend op het niveau ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. Met deze interventie krijgen begeleiders handvatten om hun begeleiding en relatie met mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag te verbeteren. Hierbij staan zelfreflectie en bewustwording centraal.

Begeleiders in Beeld is ontwikkeld door prof. dr. Petri Embregts (Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University). De interventie is gericht op begeleiders die werken met mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag en bestaat uit 9 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 3,5 tot 4 maanden. In de training wordt gebruik gemaakt van het construct emotionele intelligentie en videofeedback. Begeleiders in Beeld zorgt niet alleen voor meer bewustwording van eigen gedrag, maar leidt bij begeleiders daarnaast ook tot adequater handelen. 

Minder stress

Als begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kun je geconfronteerd worden met probleemgedrag van cliënten. Begeleiders kunnen hierdoor negatieve emoties en stress ervaren. Dit werkt weer door op hun handelen en heeft invloed op de interactie met de cliënt. Uit eerder onderzoek is bekend dat emotionele intelligentie samenhangt met de mate waarin begeleiders burn-outklachten ervaren.

Adequater omgaan met problemen

Effectonderzoek laat zien dat Begeleiders in Beeld leidt tot verbeterde competenties die samenhangen met het construct emotionele intelligentie. Daarnaast gaan begeleiders na de training adequater om met stressvolle situaties dan voor de training. Ook zijn zij beter in staat om passende ondersteuning te bieden die aansluit op de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag.

Eindoordeel erkenningscommissie

In het eindoordeel van de erkenningscommissie staat: ‘Begeleiders in Beeld werkt vanuit een interessante invalshoek waarbij het concept emotionele intelligentie gebruikt wordt om zorgverleningsrelaties te verbeteren. De interventie is effectief gebleken op het verbeteren van de emotionele intelligentie van begeleiders en (dientengevolge) zijn zij in hun handelen beter in staat om passende ondersteuning te bieden met betrekking tot de behoeften van cliënten. Het effect op cliëntniveau moet nog onderzocht worden.’ Naar dit effect start de AWVB vanaf mei 2023 een vervolgonderzoek.

Train-de-trainer

De training Begeleiders in Beeld is door de AWVB ondergebracht bij RINO Zuid en wordt vanuit hen in-company aangeboden bij zorgorganisaties. De trainers zijn ervaren in het koppelen van handelen van begeleiders aan hun emotionele intelligentie. RINO Zuid biedt daarnaast een train-de-trainer-cursus aan voor orthopedagogen, basispsychologen, orthopedagoog-generalisten en GZ-psychologen. Deze wordt gegeven door trainers met expertise op het gebied van emotionele intelligentie en video-interactiebegeleiding.

Aanmelden

Alle organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag kunnen deelnemen aan de training Begeleiders in Beeld. Samen met de organisatie wordt bekeken waar de behoeften van begeleiders liggen. De begeleiders selecteren zelf een persoon met een verstandelijke beperking en probleemgedrag die ze in willen brengen in de training. Deze casus staat centraal tijdens de hele training. Heeft jouw organisatie interesse in de training? Kijk dan voor meer informatie op begeleidersinbeeld.nl.  

Over het erkenningstraject

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Meer weten over werkende interventies? Bekijk dan onze Databank erkende interventies

Ook een interventie laten erkennen?

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicapten- of ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject.