Naar hoofdinhoud Naar footer

Interventie aanmelden

Gepubliceerd op: 28-06-2024

Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024

Wil je jouw interventie laten erkennen? Als Vilans begeleiden we je graag op weg naar een beoordeling door een onafhankelijke erkenningscommissie. In het filmpje ‘Het belang van erkende interventies’ (onderaan deze pagina) leggen we je uit hoe dat in z’n werk gaat en wat je kunt verwachten.

Een interventie is een doelgerichte en systematische werkwijze voor professionals en informele zorgverleners in de langdurende zorg, praktisch en theoretisch onderbouwd: een aanpak, methode, programma, ondersteunings-, begeleidings- of behandelvorm voor mensen met een beperking of ouderen.

Om in aanmerking te komen voor het erkenningstraject, gelden de volgende criteria:

  • De interventie draagt bij aan het verbeteren van het welbevinden of de gezondheid van mensen met een beperking of ouderen.
  • Er is een Nederlandstalige handleiding beschikbaar.
  • De interventie wordt uitgevoerd in Nederland.
  • Er is een procesevaluatie beschikbaar. Wil je weten wat een procesevaluatie is en waar die aan moet voldoen? Download dan de factsheet procesevaluatie onderaan de pagina. 
  • Jij bent de eigenaar of licentiehouder van de interventie.
  • De feedback van experts helpt je waar nodig jouw interventie verder te ontwikkelen. Daarmee krijg je goed zicht op de sterke punten en ontdek je wat beter kan. 
  • Jouw interventie wordt na erkenning onder de aandacht gebracht via de kenniskanalen van Vilans.
  • Jouw interventie wordt opgenomen in de databank Erkende interventies. Daardoor is je aanpak beter vindbaar voor een groot publiek. 
  • Met jouw interventie help je mee de kwaliteit van de gehandicaptenzorg en ouderenzorg te verbeteren omdat professionals aan de slag gaan met een beproefde methode.


Je meldt jouw interventie aan met het aanmeldformulier. Hebben we als Vilans besloten dat jouw interventie voor beoordeling in aanmerking komt? Dan start het erkenningstraject dat ongeveer 4 maanden duurt. We begeleiden je dan bij het beschrijven van jouw interventie waarna deze door de erkenningscommissie wordt beoordeeld. Bij een erkenning, nemen we je interventie op in onze databank. Wil je meer weten over de procedure? Download dan de procedure erkenningstraject onderaan deze pagina. 

Wil je meer weten over wat er van je verwacht wordt na aanmelding? Dan zijn de volgende downloads onderaan de pagina handig:

  • Format interventiebeschrijving
  • Handleiding interventiebeschrijving
  • Notitie criteria erkenning 
  • Goed onderbouwd - De aanpak van de interventie is duidelijk beschreven. Ook is de aanpak goed uitvoerbaar en gebaseerd op praktijkervaringen. Er wordt uitgelegd waarom de aanpak waarschijnlijk werkt. Hierbij is gebruik gemaakt van wetenschappelijke theorieën en onderzoek. 
  • Aanwijzingen voor effectiviteit - De aanpak van de interventie is duidelijk beschreven en onderbouwd. Ook is de aanpak goed uitvoerbaar en gebaseerd op praktijkervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de interventie effectief is. Effectiviteit kan in verschillende mate zijn toegekend (eerste, goede of sterke aanwijzingen).

Pilot Goed beschreven: Daarnaast zijn we de pilot Goed beschreven voor interventies in de ouderenzorg gestart. De aanpak bestaat dan uit een goede beschrijving van doel, doelgroep, aanpak, benodigde deskundigheid, kwaliteitsbewaking en randvoorwaarden. Ook is de aanpak goed uitvoerbaar en gebaseerd op praktijkervaringen. Lees meer over deze pilot

Wil je meer weten over de criteria van de verschillende niveaus? Download dan de ‘Notitie Criteria erkenning (2024-2027) onderaan deze pagina. 


Wil je weten of het erkenningstraject voor jouw interventie interessant kan zijn? Neem dan contact op met Vilans, C.denUijl-Grobben@vilans.nl.

YouTube video thumbnail

Downloads