Naar hoofdinhoud Naar footer

Interventie aanmelden

Wil je jouw interventie laten erkennen? Vilans begeleidt je op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie. In dit filmpje (bekijk de video onder aan deze pagina) leggen we je uit hoe dat in z’n werk gaat en wat je kunt verwachten.

Wat is een interventie?

Een interventie is een doelgerichte en systematische werkwijze voor professionals en informele zorgverleners in de langdurende zorg, praktisch en theoretisch onderbouwd: een aanpak, methode, programma, ondersteunings-, begeleidings- of behandelvorm voor mensen met een beperking of ouderen.

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg of ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld hem dan aan voor het erkenningstraject. Dat kan met het aanmeldformulier. Vilans helpt je op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie. 

De voordelen

  • De feedback van experts helpt jou waar nodig uw interventie verder te ontwikkelen. Daarmee krijg je goed zicht op de sterke punten en ontdek je wat beter kan.  
  • Als jouw interventie wordt opgenomen in de databank, is hij toegankelijk voor een groot publiek in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. 
  • De online toegankelijkheid van de databank stelt professionals in staat interventies te vinden en te vergelijken. Zo help jij mee de kwaliteit van de gehandicaptenzorg en ouderenzorg te verbeteren.

Inclusiecriteria Erkenningstraject

  • De interventie heeft als doel verbeteren van het welbevinden/de gezondheid van mensen met een beperking of ouderen.
  • Er is een Nederlandstalige handleiding beschikbaar.
  • De interventie wordt uitgevoerd in Nederland.
  • Er is een procesevaluatie beschikbaar.
  • Jij bent de eigenaar of licentiehouder van de interventie.

Na jouw aanmelding

Als Vilans besluit dat jouw interventie voor beoordeling in aanmerking komt, start het erkenningstraject (download de procedure onderaan deze pagina). In dit traject van ongeveer vier maanden begeleidt Vilans je bij het beschrijven van jouw interventie. Vervolgens beoordeelt de erkenningscommissie jouw interventie (zie criteria bij Downloads). De erkenningscommissie is onafhankelijk en bestaat uit hoogleraren en ervaren mensen uit praktijk. De commissie kan een interventie erkennen als 'goed theoretisch onderbouwd' of 'effectief'.

Na erkenning

Als jouw interventie erkend wordt, nemen we hem op in onze databank. De interventie is dan online toegankelijk. Bovendien kan jouw interventie opgenomen worden in de databanken van collega-instituten, deze vind je onder Samenwerkingsverband.

Meer weten

Wil je weten of het erkenningstraject voor jouw interventie interessant kan zijn? Neem dan contact op met Vilans, C.denUijl-Grobben@vilans.nl

YouTube video thumbnail

Download(s):