Naar hoofdinhoud Naar footer

Vallen Verleden Tijd

Verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst.

Doel

Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining voor maximaal 10 personen en bevat 3 onderdelen: een hindernisbaan, sport en spelvormen en het leren van valtechnieken. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst en geoefend onder veilige omstandigheden. Gedurende de training wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd door toevoeging van motorische en cognitieve dubbeltaken. Tijdens sport en spelvormen wordt het veilig voortbewegen in een drukke omgeving geoefend. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden valtechnieken aangeleerd met als doel valgerelateerde blessures te beperken.

Voor mensen met osteoporose bestaat een aangepaste programma waarvoor het originele programma als basis wordt gebruikt.

Sector(en)

Ouderensector

Over deze interventie

Erkend

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als:
Sterke aanwijzingen voor effectiviteit

Datum van erkenning

16-03-2017

Erkend door

Commissie 4: Gezondheidsbevordering en preventie voor volwassenen en ouderen (RIVM)

Toelichting Commissie

Vallen Verleden Tijd erkent de commissie voor de tweede keer op het niveau Sterke aanwijzingen voor effectiviteit. Met actuele cijfers en bronnen toont de eigenaar aan dat de aanpak nog steeds actueel en relevant is. Effect van de interventie op het verminderen van valincidenten en voorkomen van valangst is aangetoond in twee RCT’s. Er zijn geen nieuwe studies naar het effect van deze studie gedaan. Uit het aantal trainingen per jaar blijkt dat de interventie volop wordt uitgevoerd.

Geplaatst op

16-03-2017