Naar hoofdinhoud Naar footer

Valanalyse 65+

Ondersteunen van eerstelijns zorgverleners bij het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico en het geven van een advies op maat aan deze ouderen.

Doel

De Valanalyse 65+ helpt zorgverleners in de eerstelijn om op gestructureerde wijze een inventarisatie te maken van het valrisico bij patiënten van 65 jaar en ouder en hen van advies op maat te voorzien. Hiermee spelen we in op het probleem dat veel eerstelijnszorgverleners gebrek aan tijd hebben. Zo hoeven ze niet bij een grote patiënten populatie een uitgebreide screening te doen maar alleen voor het kleine aantal dat inderdaad een verhoogd valrisico blijkt te hebben. Als er sprake is van een verhoogd valrisico maakt de zorgverlener vervolgens met de patiënt wel een uitgebreide valanalyse. Deze analyse kan, afhankelijk van de situatie, tot maximaal een uur duren.

Over deze interventie

Erkend

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als:
Goed onderbouwd

Datum van erkenning

27-09-2018

Erkend door

Commissie 4: Gezondheidsbevordering en preventie voor volwassenen en ouderen (RIVM)

Toelichting Commissie

Valanalyse wordt voor de tweede keer erkend op het niveau Goed Onderbouwd. De aanleiding en noodzaak zijn onveranderd en daarmee is het een relevante interventie. Met de uitwerking van een concreet voorbeeld en duidelijke beschrijving van de doelgroepen is de interventie degelijk beschreven en geeft het goed inzicht in de werkwijze van de interventie. Het is een concrete interventie met een actuele website en materialen. De interventie is toegankelijk door gratis digitale beschikbaarheid van tools.

Geplaatst op

27-09-2018