Naar hoofdinhoud Naar footer

Denken en Doen

Gepubliceerd op: 03-06-2022

Laatst bijgewerkt op: 28-11-2024 

Ouderen krijgen door te bridgen met Denken en Doen meer sociale contacten en vergroten daardoor hun sociale netwerk, waardoor eenzaamheid vermindert of wordt voorkomen.

Doel

Ouderen (55+) krijgen door deelname aan Denken en Doen meer sociale contacten en vergroten daardoor hun sociale netwerk, waardoor eenzaamheid vermindert of wordt voorkomen. Hierbij wordt bridge ingezet als middel om mensen met elkaar in contact te brengen en (langdurig) met elkaar te verbinden.

Doelgroep

De doelgroep is ouderen (in de leeftijd van 55+). Bij deze (oudere) leeftijdsgroep komen sociale isolatie en eenzaamheid vaak voor. Potentiële deelnemers worden aangeschreven op basis van een keuze door/via de gemeente. Daarnaast kan de gemeente selecteren op additionele risicofactoren voor eenzaamheid, bijvoorbeeld ouderen die alleen wonen of zij die wonen in een kwetsbare wijk of buurt. Hierbij gelden geen toegang-selectie criteria, omdat een gemêleerde groepssamenstelling van eenzame en niet-eenzame ouderen wordt beoogd. Uit onderzoek is bekend dat van de deelnemers die meedoen meer dan 30% chronisch ziek is en eenderde van de deelnemers bij aanvang eenzaam is.

Aanpak

De interventie Denken en Doen duurt in totaal twee jaar en is opgebouwd uit 5 stappen. Vanaf de 2 e tot de 4 e stap, worden de stappen gezet via wekelijkse bijeenkomsten van ca. 12 bridgelessen per stap van gemiddeld 2,5 uur onder leiding van een door de BridgeBond geïnstrueerde docent. De 5 e stap omvat clubbegeleiding waarbij dezelfde docent aanwezig is.

Materiaal

De belangrijkste materialen voor eindgebruikers: bridgemateriaal (zoals speelkaarten, boards, biddingboxen, tafelbladen, scorekaarten), bridge leermateriaal en bridge oefenmateriaal. Voor lokale uitvoerders zijn o.a. een projecthandleiding en diverse folders en uitnodigingsbrieven beschikbaar. Tenslotte is er voor docenten een docenteninstructie. Bij de leerboeken voor Denken en Doen zijn afzonderlijke docentenhandleidingen aanwezig en is ondersteuning in ‘PowerPoint’ beschikbaar.

Over deze interventie

Erkend

Erkenning is mogelijk op de volgende niveaus:

  • Goed onderbouwd
  • Effectief volgens eerste aanwijzingen
  • Effectief volgens goede aanwijzingen
  • Effectief volgens sterke aanwijzingen.

Deze interventie is door de erkenningscommissie beoordeeld als:
Goed onderbouwd

Datum van erkenning

24-09-2024

Erkend door

Erkenningscommissie Sport en bewegen (Kenniscentrum sport en bewegen)

Toelichting Commissie

Geplaatst op

03-06-2022