Systeemgerichte gezinscoaching

Systeemgerichte gezinscoaching is hulp voor multiprobleemgezinnen waarvan een ouder een lichte verstandelijke beperking heeft en de ontwikkeling van kinderen bedreigd is.

Doelgroep

Gezinnen met een ouder met een lichte verstandelijk beperking, gebrekkige opvoedingsvaardigheden en bijkomende problemen, waar de ontwikkeling van kinderen vertraagd of bedreigd is.

Aanpak

De gezinscoach werkt aan het vergroten van de opvoedingsvaardigheden en de sensitiviteit van de ouders, het verminderen van stress door financiële, psychische of relatieproblemen, het vragen en aanvaarden van hulp en het vergroten van sociale steun. De gezinscoach bouwt een werkalliantie op met de ouders, oefent nieuwe vaardigheden met hen, staat model en geeft positieve bekrachtiging van nieuwe vaardigheden. De gezinscoach maakt kennis met het netwerk van het gezin en helpt ouders hun netwerk uit te breiden en te onderhouden. Waar mogelijk schakelt de gezinscoach aanvullende hulp van vrijwilligers of professionals in.

Tijdsinvestering

De gezinscoach werkt maximaal twaalf maanden maximaal zes uur per week met of voor het gezin. Daarna blijft de gezinscoach langdurig betrokken bij het gezin, om terugval te voorkomen en de opvoeding en veiligheid in het gezin te monitoren.

Deze interventie is erkend door de deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/ pedagogische preventie op 6 september 2019

Bron: website NJi Systeemgerichte gezinscoaching.

 

 

 

 

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten